Gejala-gejala ini disebabkan oleh tekanan darah rendah

Kebanyakan orang akan lebih bimbang tentang masalah tekanan darah tinggi jika dibandingkan dengan tekanan darah rendah. Malah, tekanan darah rendah juga boleh menyebabkan beberapa gejala kesihatan yang tidak sepatutnya kita menjadi malang.

Pakar-pakar kesihatan sendiri mengatakan jika tekanan darah rendah atau hipotensi adalah keadaan di mana tekanan darah kita adalah di bawah 120/80 mmHg.

Keadaan ini boleh menyebabkan aliran darah menurun di beberapa organ penting badan seperti jantung, buah pinggang, atau bahkan otak.

Berikut adalah beberapa gejala yang akan kita rasakan jika anda mengalami masalah tekanan darah rendah.

Sakit kepala pusing
Tanda-tanda yang paling sering kita rasakan apabila terdedah kepada masalah tekanan darah rendah adalah kepala yang pening atau bahkan terasa terapung. Ini disebabkan oleh penurunan aliran darah yang menyebabkan otak menyebabkan otak tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Jika ini ditinggalkan sendirian, kita juga boleh jatuh tidak sedarkan diri.

Menyebabkan nafas menjadi lebih pendek
Kerana tekanan darahnya sangat rendah dan lebih menghalangi otot jantung, maka nafas kita juga akan menjadi lebih pendek dan lebih cepat. Dalam sesetengah kes, orang yang mempunyai tekanan darah rendah juga akan mengalami sakit di dada.

Kulit semakin pucat
Tekanan darah rendah sebenarnya menjadikan permukaan kulit tidak mendapat aliran darah yang mencukupi. Ini ternyata menjadikan kulit menjadi semakin pucat, telapak tangan dan kaki yang cenderung berasa lebih sejuk, dan semakin lemah nadi.

Denyutan jantung tidak teratur
Tekanan darah rendah juga turut menjejaskan organ jantung dalam bentuk keupayaan menurun jantung dalam mengepam darah. Ini sebenarnya boleh menjejaskan denyutan jantung yang semakin tidak teratur atau di dunia perubatan juga dikenali sebagai arrhythmia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *